Back to Blog

Viktigheten av fellesskap rundt mødre

Feb 26, 2024

Hvorfor er fellesskap viktig for kvinner i deres matrescence?

I boken "Hva er fellesskap?" tar professor i sosiologi, Aksel Tjora, opp de mange dimensjonene ved fellesskap. Han hevder at fellesskap er et fundamentalt menneskelig behov, og at vi alle søker tilhørighet til noe større enn oss selv. Denne følelsen av fellesskap er ikke bare viktig i skolen eller for ungdommer som ønsker å tilhøre en gruppe; den har mange dimensjoner og funksjoner i samfunnet vårt.

Historisk sett har fellesskap vært avgjørende for menneskers overlevelse og trivsel. Å stå utenfor fellesskapet kunne være katastrofalt, med tap av arbeid, familie, hjem eller til og med livet som mulige konsekvenser, spesielt for kvinner som brøt med etablerte normer og regler.

Fellesskap er ikke bare en passiv tilstand som er tilgjengelig for alle; det er knyttet til følelser og handlinger. Det er et gjensidig samspill der mennesker utveksler kunnskap, tjenester og omsorg. Fellesskap kan manifestere seg på ulike måter, enten det er basert på geografi, kjønn, alder eller trosretninger.

Studier viser at sosial smerte, som å miste tilhørighet til et fellesskap, kan være like smertefullt som fysisk vold. Tapet av fellesskap kan ha ødeleggende konsekvenser, både for enkeltpersoner og for samfunnet som helhet. Det kan føre til marginalisering, kriminalitet, misbruk og psykiske problemer.

Denne innsikten er spesielt relevant når vi ser på kvinner som er på vei til å bli mødre. Overgangen til morskapet er en sårbar periode som krever støtte og fellesskap. Å ha et solid nettverk av støttende individer kan bidra til å lindre stress, fremme mental og fysisk helse, og legge til rette for en jevn overgang til morsrollen.

Derfor er det avgjørende at vi som samfunn erkjenner viktigheten av fellesskap rundt nye mødre. Vi må jobbe for å skape støttende miljøer som gir kvinner den støtten og omsorgen de trenger når de går gjennom denne transformative livsfasen. Gjennom å styrke fellesskapet rundt nye mødre, kan vi bidra til å fremme deres trivsel og velvære, og dermed skape et sunnere og mer inkluderende samfunn for alle.

Vil du lære mer om viktigheten av fellesskap, og hvordan vi kan skape fellesskap i våre liv?
Meld deg inn i Morskapssirkelen!

Don't miss a beat!

New moves, motivation, and classes delivered to your inbox. 

We hate SPAM. We will never sell your information, for any reason.